Vanmiddag kwam staatssecretaris Sammy Mahdi persoonlijk in Kasterlee zijn KB toelichten aan de pers om domiciliefraude door EU-burgers aan te pakken.

Dit was een dringende vraag van vele Kempense gemeenten.

'Fijn dat de Kempen via een gecoördineerde aanpak in Brussel gehoor vindt', zegt Ward Kennes, burgemeester van Kasterlee.  'Lokale besturen kunnen door een nieuw koninklijk besluit strenger optreden tegen domiciliefraude van vreemdelingen.

De gemeenten kunnen buitenlanders die op hun grondgebied verblijven, maar er geen officiële verblijfplaats hebben, inschrijven in het vreemdelingenregister, waardoor ze belastingen niet langer kunnen ontlopen.

Het probleem stelt zich vooral in de grensgemeenten met grensarbeiders of EU-onderdanen die zich in Belgische gemeenten vestigen om te werken.

Vreemdelingen verblijven er zonder er hun officiële verblijfplaats van te maken. Daardoor blijven ze buiten schot van de lokale overheid en moeten ze ook geen belastingen betalen.

"We zien bijvoorbeeld situaties waarbij de lokale politie verschillende parkeerboetes uitschrijft voor een auto met buitenlandse nummerplaat die steeds op ongeveer dezelfde plek geparkeerd staat. Daarbij is het vermoeden groot dat die persoon wel degelijk het grootste deel van het jaar in de gemeente verblijft, maar de gemeente heeft geen middel om dat officieel vast te stellen en op te treden", besluit Ward Kennes, burgemeester van Kasterlee (CD&V). (pp)